top of page
Ara

Saçlarımıza Keratin Bakımı

  • Yazarın fotoğrafı: keratinilesacbakimi
    keratinilesacbakimi
  • 23 Kas 2017
  • 3 dakikada okunur

Siz değerli okurlar için saçlarımıza uygulayacağımız keratin bakımı hakkında bir yazı hazırladım. Keratin bakımı nedir , nasıl yapılır , ne işe yarar gibi sorularla makalemi destekledim. Keretain bakımı saç bakımı için oldukça faydalıdır. İyi okumalar dilerim.

Keratin Bakımı

Keratin, bir proteindir . Bu özel protein türü, epitel hücrelerini herhangi bir stres veya hasardan korumak için çalışır. Üstelik, keratin, insan derisinin dış katmanını oluşturan en önemli yapı maddesidir .

Keratin monomerleri, ara filamentleri meydana getiren demetleri oluşturmak üzere çalışır. Bu filamentler sadece dayanıklı değil aynı zamanda mineralize olmayan alüvyonlu epidermal uzantıları da içerir. Genellikle amfibiyenler, kuşlar, memeliler ve sürüngenlerde bulunurlar.

Aslında, keratin, insan derisinin, tırnaklarının, kıllarının ve dişlerinin en önde gelen bileşeni olan oldukça kuvvetli bir proteindir. Hayvanlarda keratin ayrıca boynuzlarını ve toynaklarda da vardır. Cilt, saç, çivi, diş, toynak ve boynuzlar, keratin birçok olağanüstü özelliğe sahip amino asitlerle birleştiğinde oluşur. Farklı amino asitlerin yoğunluğuna bağlı olarak, keratin, boynuzlar ve toynaklar gibi sert ve eğilmez olabilir. Öte yandan keratin ciltte olduğu gibi yumuşak da olabilir. Vücudumuzun altında yeni hücreler ön plana çıktığında ölü hücreleri def eder. Ölü hücrelerin iyi durumda kalması durumunda bile, izolatör olarak hizmet ederek altındaki yeni zararlı dokuları koruyan harici bir katman olarak işe yararlar.

Keratin, bileşik sistein disülfidi çevrelediğinden kolaylıkla çözünme yaşanmaz. Başka bir deyişle, keratin, sarmal şeklinde bir disülfür köprüsü şekillendirme kabiliyetine sahiptir. Bu sarmal şekli oldukça güçlüdür, çünkü kükürt atomları birbirine yapışır, böylece kolaylıkla çözünmeyen bir elyaf benzeri matris ortaya çıkar. Keratin tarafından içerilen sistein disülfür miktarına bağlı olarak, bu gibi bağlar genellikle güvercinlerde bulunan hücrelerin aşırı derecede sertleşmesine neden olur. Alternatif olarak, bu bağlar cildin ve saçların dokularını yumuşak ve esnek hale getirebilir. Keratin, yüksek seviyelerde sistein disülfür içeren bu protein kükürt kokusu ortaya çıkarmaktadır. Ketatinin yakılmasının nedeni budur,

Keratin, cildi, tırnakları, saç ve diğer vücut bölgelerinin önemli bir bölümünü oluşturan yaşayan hücreler olan keratinositler tarafından geliştirilmiştir. Bu hücreler yavaş yavaş yukarı doğru iterler ve nihayetinde dış epidermis üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturmak için ölürler. Vücudumuz günde birkaç bin keratinosit salıyor ve sedef hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli tıbbi durumlardan dolayı bu hücrelerin dökülme süreci hızlanıyor .

Dış keratin tabaka hasar gördüğünde, dökülmeye veya sağlıksız görünümlü cilt, tırnak ve saçlara yol açabilir .

İnsan tüylerinin yanı sıra tırnakların dehidrate olma eğilimi vardır ve bu nedenle kırılgantır. Bunun nedeni, ölü keratinin yukarı doğru itilmesidir. Cildin ve tırnakların nemli kalmasını sağlamak için yardımcı olan jelatin gibi gıdaları tüketirseniz , sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ederler ve nihayetinde büyürler. Genel olarak konuşursak, keratin tabakası kalınlaştığında tırnaklarınız daha sağlıklı kalacaktır. Bunun nedeni, dıştaki ölü hücreler, altındaki canlı hücreleri korumaya yardımcı oluyor. Buna ek olarak, dış keratin tabakasını nemli tuttuğunuz zaman, cildin ve tırnakların sağlıklı kalmasına ve parçalanmalarına veya kolayca parçalanmalarına izin vermez. Bu, insan derisi olsun ya da atın toynakları olsun bakılmaksızın.

Keratin iki çeşittir. Birinci tip alfa-keratin olarak adlandırılır ve insanlarda olduğu kadar hayvanlarda da bol miktarda bulunur. İkinci tür keratin beta-keratin olarak adlandırılır ve esas olarak kuşlarda ve sürüngenlerde bulunur. Beta-keratin, sürüngenlerin cildini alfa-keratin içeren memelilerin derisine kıyasla daha katı hale getirmekle sorumludur.

Keratinin Saçlarda ki Rolü

Cildin sağlam ve güçlü olmasının yanı sıra keratin saçların önemli bir unsurunu oluşturur. Saçın daha güçlü hale gelmesine yardımcı olur, böylece kolayca kırılabilir değildir. Aşınmış pürüzsüz ve ceketli kıvırcık saç milleri için de yararlıdır. Keratin ayrıca hasar görmüş saçları tamir etmeye yardımcı olur; saç yapımızı pürüzsüz hale getirmek için çalışır ve nem muhafaza etmesini sağlar. Aynı zamanda, keratin cildin sıkılığını ve elastikiyetini korumada faydalıdır. Aynı zamanda hücre büyümesini ve yenilenmeyi de düzenler, böylece kırışıklıkları kontrol etmeye ve onları düzgün hale getirmeye yardımcı olur .

Keratin, melanini etkiler ve aynı zamanda cilt pigmentasyonunu etkiler . Bu hayati proteinin, cildin suya dayanıklı hale getirilmesinde önemli bir rolü vardır. Ayrıca, keratin ayrıca bakterilerin yanı sıra diğer mikro organizmaların deriye nüfuz etmesini önleyen bir bariyer oluşturur .

Keratin de tırnaklarımızı oluşturur. Sonuç olarak, cilt kırılmaya ve yıpranmaya karşı daha az savunmasızdır. Bu protein aynı zamanda hayvanlarda gagalı, boynuzlu ve tüy gibi sertleştirilmiş yapıların ana bölümünü oluşturur.

 
 
 

Comments


Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page